Hoe lang wilt u het nog uitstellen?

Meest gestelde vragen

Hoeveel elektriciteit produceert een zonnepaneel?

Dat hangt af van de zonnestraling, het is logisch dat de zon in de winter minder schijnt dan in de zomer. Een zonnepaneel bestaat uit wel 72 zonnecellen die serie geschakeld zijn. Daarmee leveren ze, afhankelijk van de kwaliteit en type tot wel 300 Watt vermogen. Dit vermogen wordt alleen gehaald wanneer de zon er recht op schijnt (daarom Wattpiek genoemd).

 

Wat is een omvormer?

Een omvormer zorgt ervoor dat de energie, die jij opwekt door middel van je panelen, gelijk wordt gesteld met de elektriciteit die we van het elektriciteitsnet halen. De ‘gelijkspanning’ van zonnepanelen wordt omgezet in de zogeheten ‘wisselstroom’ (230 volt) Bij de installatie van zonnepanelen wordt deze omvormer in de meterkast geplaatst en zorgt er dan voor dat je je opgewekte energie kan gebruiken en dat het naar het elektriciteitsnet getransporteerd kan worden.

 

Wat gebeurt er wanneer er een lange tijd bijna geen zon is?

Zonnepanelen kunnen ook met weinig zon werken. Het gaat immers om het licht, dus ook bij bewolkt weer zal er energie opgewekt worden. Wanneer de zon schijnt wordt er wel veel meer energie opgewekt! ‘s Nachts verbruiken we natuurlijk ook energie, maar dan schijnt de zon niet. Dit wordt opgelost doordat de energie, die overdag opgewekt is, effectief op te slaan op het elektriciteitsnet. Op deze manier kan je in de nacht gebruik maken van eerder opgewekte energie!

 

Hoe wordt de efficiency van mijn dak berekend?

Het berekenen van de efficiency is eigenlijk onder te verdelen in twee stappen. Als eerste wordt er gekeken naar de grootte van je dak, en dan vooral naar de grootte van het geschikte deel waar de panelen geplaatst kunnen worden. Heb jij bijvoorbeeld een dakkapel, of een aantal bomen rondom je huis, dan kunnen we hier rekening mee houden in de berekening. Het is immers overbodig en niet verstandig om panelen te plaatsen die hun werk niet optimaal kunnen doen. Uiteindelijk wordt de bruikbare oppervlakte berekend en kunnen we bepalen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Dat brengt ons bij de tweede stap. Hierbij wordt er gekeken hoe de oriëntatie van jouw dak is ten opzichte van de zon, en het type dak (plat, schuin). Aan de hand van deze twee aspecten wordt er gekeken hoe efficiënt de zonnepanelen, die op jou dak geplaatst kunnen worden, zullen zijn. Hoe meer je dak gericht is naar het zuiden en hoe dichter bij de hoek van 36°hoe beter! Wanneer je daadwerkelijk panelen gaat plaatsen is het van belang een expert te laten kijken naar de situatie rondom jouw dak!

 

Wat kost het ongeveer om zonnepanelen te laten installeren?

Dat ligt ten eerste aan het soort dak waar je de zonnepanelen op wilt plaatsen. Daarnaast ligt het er aan hoeveel panelen er geplaatst moeten worden. Het verschilt natuurlijk ook door welk bedrijf je dit laat doen. Waar je nog meer rekening mee moet houden bij het installeren van zonnepanelen is, de PV-check. Hierbij wordt er gekeken naar de installatie van de zonnepanelen, de bevestiging van de zonnepanelen aan het dak, vervuiling, aansluitingen en kabelbreuk. Ruwweg kun je uitgaan van installatiekosten tussen de €500 en €1100..

 

Waarom moeten zonnepanelen op een hoek van 36 graden liggen?

Het is een misvatting dat je dak precies een hoek van 36 graden moet hebben. Het is wel waar dat een hoek van 36 graden het meest efficiënte resultaat boekt. Door middel van stellages kunnen panelen op een plat dak zó geplaatst worden zodat er nog steeds een hoek van 36 graden ontstaat! Is dit niet het geval en liggen ze in een andere hoek, dan kunnen zonnepanelen nog steeds flink bijdragen aan het verlagen van je energierekening. Tussen de 15 en 45 graden is er amper rendementsverlies, bij een grotere hoek begint dit sneller een probleem te worden. In Nederland is de optimale hellingshoek dus 36 graden, maar waarom? Hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe platter de zonnepanelen kunnen liggen. De ideale hellingshoek verschilt dus per land!